Balsammetoden

Hur påverkas hår av vanligt schampo?

balsammetodenAtt ha nytvättat och rent hår är en känsla som många tycker om. Även om det kan kännas riktigt härligt efter tvätten så upplever många att håret blir fett och tappar glans snabbt. Detta leder i sin tur till att folk tvättar håret oftare för att bara få uppleva fräscht och glansigt hår under några timmar eller någon dag. Tyvärr så leder detta till ännu fetare och tråkigare hår. Men varför är det så? Vanliga schampon från stora och välkända märken innehåller olika silikoner, mineraloljor, sulfatet, parabener och alkohol. Men för att lösa detta kan du använda en metod som kallas balsammetoden.

Alkohol och sulfater torkar ut antingen håret eller hårbotten och kan ibland till och med verka irriterande. Silikoner och mineraloljor fungerar ungefär på samma sätt då de lägger hinnor på hud och hårstrå. Parabener är ett konserveringsmedel som används i schampo. Kombinationen av dessa ämnen rubbar hårets naturliga balans. För att få rätt balans kan det vara en bra idé att prova balsammetoden. Detta är en metod som egentligen är vad det låter som: tvätta håret med balsam.

Vad innebär balsammetoden?

Balsammetoden innebär att håret tvättas med balsam istället för schampo. För att få bäst resultat av metoden måste de silikoner, parabener, mineraloljor och sulfater tvättas ur håret innan balsammetoden sätts igång. Detta görs med ett sista schampo. De flesta som använder sig av balsammetoden har ett tvättbalsam och ett vårdande balsam. Det vårdande balsamet skiljer sig från tvättbalsam genom att ha mer återfuktande och vårdande egenskaper och används därför i topparna medan tvättbalsam används i hårbottnen. Båda appliceras och masseras i håret och sköljs ut.

Resultaten av balsammetoden kan ses först efter några veckor eller en månad eller två. Detta beror på att håret behöver komma in i sitt naturliga flöde som förstörts av ämnen i vanliga schampon. I början av balsammetoden kan håret definitivt upplevas som fett och livlöst då schampot har torkat ut håret och hårbotten så mycket. Efter några veckor med balsammetoden så upplever många att de inte längre behöver tvätta håret ofta och istället känns håret friskt, glansigt och fräscht mycket längre.