hårfärgDå hårfärg innehåller en rad olika kemikalier är det vanligt att kvinnor undrar om det är skadligt eller inte att färga håret ur ett hälsoperspektiv, speciellt under graviditet. Även om vetenskapliga studier visar olika resultat i denna frågan är det vanligt för gravida kvinnor att undvika hårfärg under graviditet i allmänhet och under de första tre månaderna i synnerhet.

Det finns ingen etablerad uppfattning om hur kemikalier i hårfärg påverkar kroppen men forskare verkar vara överens om att mycket höga halter av kemikalierna definitivt är skadligt för både män, kvinnor och foster. De halter av kemikalier som finns i hårfärg är låga men experter verkar inte kunna garantera att det inte är skadligt under graviditet. Hårfärgsprodukter för de som färgar hemma beskriver noga i instruktioner hur produkten ska användas för att den inte ska vara skadlig eller irriterande för hud och hår. Det beskrivs till exempel att det är viktigt att inte ha i produkten för länge samt att använda handskar så att kemikalier inte tränger in i huden på något sätt. Detta är naturligtvis extra viktigt för den gravida kvinnan men även om alla instruktioner följs finns det en risk att något går fel.

Alternativ för annan hårfärg under graviditet

Det finns alternativ för den som vill färga håret under graviditet. Det kan rekommenderas att slinga håret då kemikalierna inte kommer i kontakt med hårbotten. Vissa experter uppmanar kvinnor att använda sig av ekologiska hårfärger om det är ett absolut måste att färga håret. Det kanske inte är baserat på vetenskapliga studier men gör att kvinnan inte behöver känna sig orolig. Däremot ska inte den ekologiska hårfärgen läsas som kemikaliefri hårfärg. Många av dessa produkter innehåller kemikalier som kan anses skadliga i höga doser.

Även om det inte är vetenskapligt bevisat att hårfärg har en skadlig effekt på mamma eller foster är det viktigt för den gravida kvinnan att känna sig trygg under hela sin graviditet. Därför är det kanske absolut bästa alternativet att helt undvika hårfärg just för att studieresultat är så varierande.