Vad innebär ekologisk produkter?

hårvårdMånga har hört talas om ekologisk produkter, kanske mest vanligt, ekologisk mat. Ekologiska produkter innebär att de är odlade och producerade enligt vissa regler. I Sverige betyder det att produkterna kommer från odling och produktion som är godkänt enligt EU-regler. Ekologiska produkter har som syfte att bli odlade enligt den mest naturliga vägen. Det brukar vara att det inte finns skadliga ämnen för naturen med i varken produktion eller odling. För att detta ske ske bör det vara närodlat, användas av förnybara resurser samt fria från vissa kemikalier som bekämpningsmedel.Att vara medveten om natur och miljö är inte bara viktigt vad gäller maten som äts. Det är också viktigt i produkter som hud- och hårvård. Detta är produkter som används på hår och kropp och är därför viktigt att de inte har några skadliga ämnen.

Ekologisk hud- och hårvård

Istället för att använda många kemikalier och andra ämnen i produkterna strävar ekologisk hud- och hårvård efter att vara så naturligt som möjligt. Många av de ämnen som går att hitta i naturen är mycket vårdande och, om de är producerade på ett miljövänligt sätt, ett mycket bra alternativ till de hud- och hårvårdsprodukter som innehåller ingredienser vilka är skadliga för naturen. Hud- och hårvård som innehåller sulfater, parabener, mineraloljor och ammoniak kan verka både irriterande och uttorkande för hår och hud.

Många ekologiska produkter innehåller växtextrakt. Vitaminer som kroppen själv producerar för att hålla hud och hår i balans och är därför den mer naturliga vägen att välja. Mycket ekologisk hud- och hårvård är dessutom fria från konserveringsmedel, syntetiska ämnen och parfymer. Detta är ämnen som kan vara skadliga då det har visat sig vara irriterande, allergi- och ibland till och med cancerframkallande kemikalier. Att välja ekologisk hud- och hårdvård innebär att denna typ av skador är minimerade och kroppen behandlas på ett snällare sätt.