Trender inom hår

Trender kommer och går och för håret görs inga undantag. Håret kan både attrahera och provocera, och har genom tiderna använts som uttryck för status och politiska åsikter. Man kan följa utvecklingen av trender inom hår så lång bakåt 3000 år före Kristus. Utgrävningar av forna Egypten visar att man då lade tid och rikedomar på välfriserade peruker oavsett om man tillhörde samhällets övre skikt eller slavinnorna.

Hår och dess trender genom åren

trenderI och med de moderna religionernas tillväxt blev det vanligt att täcka håret med slöja. Detta var ett sätt att visa att man hade hög moral och dygd. Kvinnor med håret utsläppt ansågs lössläppta. I Sverige höll detta i sig ända till 1700-talet, då influenser från Frankrike gjorde att de med tillräckligt mycket pengar kunde investera i storslagna peruker dekorerade mer pärlor, spets och konstgjord frukt. Trenden fick sitt avbrott i och med den franska revolutionen, efter vilken peruken istället blev symbolen för överklassens slöseri.

I början av 1900-talet var det fortfarande vanligt att kvinnor hade långt hår i vackra uppsättningar, men under 1920-talet öppnades världen upp för nya typer av trender. Den korta frisyren slog igenom och banade väg för de många trender inom kvinnligt hårmode under århundradet. Plötsligt fanns fler alternativ och oavsett klasstillhörighet ville man följa rådande trender. 30 och 40-talens permanent fick stiga åt sidan för 50-talets ungdomskultur med kvinnor hästsvansar och män med brylcreem.

70-talet var de politiska hårtrendernas årtionde. Unisexfrisyrer blev vanliga, och man uppmanades att låta håret växa fritt, både som kvinna och man. Årtiondet därefter uppmanade istället till personlighet och 80-talets stora hårtrender innefattade både färgglada permanenter och slingor.

Den största av 90-talets trender är inspirerad av en av årtiondets största TV-serier, Vänner. Rachels frisyr var så välkänd att det räckte att uppsöka frisersalongen och be om ”en Rachel” för att komma därifrån med en snarlik kalufs. Under 2000-talet har naturligt hår varit den allra mest eftertraktade av trender och trenderna har snarare rört sig om detaljer som ”långt eller page” och ”lugg eller inte”.